Mox Murugan, affärsutvecklingschef för Nordion Energi H2
Vad lockade dig till Nordion Energi?
- Det korta svaret är att jag tror att det arbete vi utför är vitalt. Redan år 2000 började jag fokusera på förnyelsebar energi och arbetade under många år runtom i världen. När jag flyttade till Norrbotten var det som att besöka framtiden – här fanns så mycket förnybar energi som också exporterades till andra delar av landet. Med all förnyelsebar energi fanns stor potential att producera grön vätgas. Men det återstod en stor utmaning: hur skulle man transportera vätgasen?
Varför är det en stor utmaning?
- För att platserna där vätgasen kan produceras är sällan lokaliserad där efterfrågan är störst. Det här är en utmaning inte bara för Sverige, utan för alla länder. Grön vätgas kräver el från förnyelsebara källor – och elen produceras på platser långt från industrierna som är i behov av vätgas. Det bästa och mest kostnadseffektiva sättet är att transportera vätgas är i rörledningar under jord. Och det är just en sådan infrastruktur Nordion Energi vill utveckla i Sverige. Och få känner till att Sverige faktiskt är ledande i utvecklingen av grön vätgas genom projekt som bland annat Hybrit. Genom att nu utveckla en kompatibel vätgasinfrastruktur tar vi vara på att vi redan är i framkant och leder vägen för andra länder som vill ställa om sina industrier.
Vad är det bästa med arbetet?
- Möjligheten att minska klimatförändringarna. Industrisektorn är en av de sektorer som står för mest utsläpp och där omställningen är svårast – och just där kan vätgas spela en stor roll. Inte minst stål och kemiska produkter. Men vätgasen har flera viktiga användningsområden. Den är möjlig att lagra, både längre och i större skala än batterier, och kan därigenom avlasta elnäten. Vätgasen skulle också göra det möjligt för oss att bli mindre beroende av import av fossila energikällor.
- Vi måste se arbetet med vätgas och vätgasinfrastruktur ur ett större perspektiv. Vi lägger grunden för ett helt nytt energisystem som kommer att leva med oss länge. För hundra år sedan la man elkablar i London på ett fåtal gator. Men det växte till fler gator, andra städer – tills elnätet förändrade världen. Samma resa tror jag att vi påbörjar nu med vätgasen – och det är väldigt spännande att vara en del av det.
Vilka andra utmaningar finns?
- Vi är i ett tidigt skede av utvecklingen. Många legala, tekniska och kommersiella utmaningar ligger framför oss. Samtidigt känner vi till kundernas stora behov av vätgas. Det gäller för oss att balansera alla faktorer samtidigt som vi rör oss framåt.
- En annan utmaning är tillit. Vi ska bygga någonting som inte existerar. Vi måste etablera förtroende hos politiska instanser om hur det nya energisystemet kommer att fungera liksom bygga förtroende hos våra framtida kunder som kommer att producera och använda vätgasen. Vi måste också bygga förtroende hos allmänheten kring betydelsen av vätgasinfrastruktur. Och vi kan inte göra den här stora resan själva, vi måste arbeta tillsammans med andra aktörer med samma mål som vi. För trettio år sedan arbetade jag i IT-branschen och upplever nu att vätgassatsningen har likheter med den tiden. Det gäller därför att vara noggrann med att välja rätt företag, projekt och affärsmodeller som kommer att hålla i längden. Nordion Energi investerar långsiktigt, så vi måste säkerställa att de vi arbetar med delar våra ambitioner och värderingar.
Hur ser ditt liv ut utanför arbetet?
- Familjen är mitt största fokus. Eftersom svenska inte är mitt modersmål hade jag först svårt att hitta arbete i Sverige och arbetade då en tid utomlands. På grund av de åren värdesätter jag extra mycket tiden med min fru och son. Jag är också lärare i kampsport. Min filosofi handlar inte om att kunna slåss eller vara tuffa utan snarare om att blicka inåt, fokusera på att hjälpa andra, förstå sig själv bättre och komma till insikt att man har mer kvalitéer än vad man tror. Som jag säger till mina elever: självdisciplin är det bästa självförsvaret.